TheMasheStoryLand™


The Disclaimer




Assalamuaikum. Please be nice here. You're allowed to comment here as long as you're not cursing.
usya belog(s).

Travel This Site



Talk Here


Jerit Kat sini, oi!
Khayalan

Klik gambar untuk ke blog kedua.
The Past Story

The Past is Past. It's a 'memory'.

Credits


Thanxs to All This People
The header : Muhd Zahari
Some helped from :
Unnie Atiqah
Some toturial from :
Nurul Atiqah
Some coding from :
Fatin Hazwani
Using basecode :
Aishah Baharudin

All rights reserved ® Mashe 2010 - 2015
Adopt Cats For Jara


May 15, 2017 11:15:00 AM


Assalamualaikum...

Lama tak update blog yang bersawang ni... Takda idea nak story apa. Kang dok story pasal anak je selalu, boring pulak kan? Ha Ha Ha.

Alkisah Jara ni suka sangat dengan kucing. Ikut aku lettew. Mula-mula tu layankan je, bawak jara pegi The Good Meawing la, Johan and His Cat, dan House of Cat kat Shah Alam tu. Sampai la satu hari dia asyik mintak nak tgok nyiaw. Hari-hari nak nyiaw. So seminggu tu, dekat dua kali tengok kucing.

House of Cat tu murah sikit. RM5/jam. Tapi dah 3 orang sekali masuk, plus beli makanan extra lagi, memang RM20+ jugak la... Lama-lama rasa tak berbaloi pulak. Mula la kitaorg laki bini dok pikir apa la nak buat dengan pemintaan anak sorg tu kan...

Last-last decide nak bela kucing. So benda pertama mesti la pikir, kucing tu nak dok mana. Nak beli sangkar yang besar mahal. Jadi kena la DIY sangkar kucing. Maka aku dengan bakat sebagai pelukis pelan (Ceh Ceh), pun mulakan la kerja aku....


Lepas dah siap drawing, kitaorg mula carik bahan. Guna pvc, cable ties, socket tu je...Yang seronok tu buat time anak takda. Anak gi taska. Kalau tak, tau la budak kecik tu cam mana kan.... Aku buat ukuran ni agak besar. 2.5kakix2.5kaki. Dalam pelan tak nampak sangat. Ambik ko bila kat luar. Dah macam banglo kucing dah aku rasa.


Ekceli, Jara pun boleh masuk gak dalam tu. Hahaha. Masa yang dijanjikan, akhirnya kitaorg pun pegi la ambik kucing tersebut. Masa dalam wasap takda lak tanya manja ke tak. Cuma owner dia cakap, dia kucing tu oke je. Tapi waktu kitaorg nak ambik tu terus dia lari.

Bayangkan masa nak masuk kereta, melompat keluar. Mau gelabah aku nak cari. Aku dah agak dah ni mesti jenis tak jinak. Owner dia ada la cakap, dia rescue kucing ni. Dah baik baru dia kasi org.

Sampai kat rumah kitaorg kurung si Molly (nama kucing tu) kat sangkar untuk dia berak kali pertama. Kira nak train berak kat pasir la... Hari pertama dia macam oke. Dah mula meaw meaw. Masuk hari kedua, lagi bertambah oke.

Datang la hari ketiga, dia dah mula berak, tapi dia takda dalam sangkar! Aku dah menjerit time tu. Gila kau. Apartment tingkat 5, mana dia terjun? Kalau terjun mati terus tak pa.. Ha Ha Ha Kalau masuk rumah orang. Kitaorg taktau mana si Molly pegi. Tak tahu bila dia keluar. Kat pintu tu nmpak la selak dah tercabut dek cubaan melarikan diri.

Sedih gak sebab kita nak jaga. Bagi makan. Semua barang beli baru tau. Tau-tau kau cabut lari. Kat luar tu, belom tentu dapat makan.

***************************************

Last-last, husben cakap, kita bela kitten la... Kitten kecik, senang train. Nati dia manja ngan kita sebab membesar sama-sama. So, kitaorg decide ambik kitten pulak. 2 ekor terus engko.. Hah...

 Tak dapat tangkap gambar depan-depan lagi. Asyik membuta je... 



Walaupun bela kitten ni penat (sebab budak kan tengah melasak), tapi lagi senang dari bela kucing dewasa. Kitaorang namakan Simba dan Tiger. Malam pertama budak-budak ni kat rumah, time pukul 4 pagi cam tu husben aku bangun, gi tengok pastu terus kejut aku.

"Yang, Molly balik..."

Aku dah cam, "Hah?"

Husben aku cakap, patut la budak-budak ni mengiaw. Buat bunyi macam nak gadoh tu. 
Jap, aku pelik, si Molly balik sebab apa? Geram betul aku...Menganggu pulak tu budak-budak ni. Last-last kitaorg lepaskan je. Sebab nampak gaya pun macam nak lepas. 


Memang pun, lepas berapa hari kitaorg jumpa memang dia seronok je keluar. Geram gak aku, sebab nak bagi dia makan semua, tapi nak lari. Mungkin jenis bukan kucing rumah kot. Area pangsapuri kitaorang ni memang banyak makanan kucing. 

So far, si Simba dengan Tiger kitaorg lepaskan bila ada kat rumah jelah. Takda pulak budak dua ekor tu nak lari dari sangkar. Huhuhu

Dan Jara pun takda lagi mintak nak tengok nyiaw. Masalah selesai!




Labels: ,

0 ♥ Comment

Terima kasih kerana sudi membaca =)