TheMasheStoryLand™

The Disclaimer




Assalamuaikum. Please be nice here. You're allowed to comment here as long as you're not cursing.
usya belog(s).

Travel This Site



❤ My Family ❤

Khayalan

Klik gambar untuk ke blog kedua.
The Past Story

The Past is Past. It's a 'memory'.


Credits


Thanxs to All This People
The header : Muhd Zahari
Some helped from :
Unnie Atiqah
Some toturial from :
Nurul Atiqah
Some coding from :
Fatin Hazwani
Using basecode :
Aishah Baharudin

All rights reserved ® Mashe 2010 - 2017
Kucing Lagi?


July 10, 2017 12:46:00 PM


Dah elok-elok bela 2 ekor tu, kitaorg macam gatal je tangan nak cari lagi seekor. Konunnya nak baka yang cantik la. Ekceli si Simba bulu cantik. Si Tiger je bulu biasa. Tambah pulak, ada sekali tu, Tiger tak jilat bontot dia lepas berak. Hah, memang kena kurung la. Konun rasa marah yang amat la.

Yang kanan tu Tiger (jantan), yang kiri Simba (betina)

So akhirnya, lepas riki-riki, terjumpa seekor kitten jugak. beza dalam sebulan je dari Tiger ngan Simba ni. Nama kucing ni Mimi. Baka siam. Memang comel. Hidung hitam tu. Dalam keta, dok bising la jugak. Biasa la, Simba ngan Tiger pun lagu tu jugak.

Tapi yang tak tahannya bila balik rumah. Rumah kitaorg ni apartment. So pasir kucing dengan makanan kucing semua kitaorg letak kat beranda. Nak bagi tak kempam jugak. Nati berbau. Si Simba ngan Tiger ni mmg kehulu kehilir dalam rumah (kecuali bilik-semua bilik tak leh masuk). So far, memang budak-budak ni takkan masuk kalau pun pintu terbukak luas. (Tu yang bagusnya diorg ni-dengar cakap)

So berbalik pada story si Mimi tu. Dia sampai je rumah, terus dia kehulu kehilir macam tak takot. Dia macam selesa habes, siap cakar-cakar karpet dan sofa. Masa tu aku pikir, oke la. Dia pandai biasa kan diri.

Tapi 2 ekor kucing aku pulak yang jadi takot. Diorg rasa satu ancaman, and siap dok keluarkan bunyi "hahhhhh" tu. Nak start gadoh la. Masa tu aku dah start sakit kepala. Aku ni dah la tak pandai sangat bab kucing. Laki aku lagi la tak. Pegi cari penyakit buat apa?

So hasil carian google, memang diorg suruh kurungkan dulu. Maka, aku decide kurungkan si Mimi kat luar, dan Simba ngan Tiger kat dalam. Kat luar tu ada rumah kucing yang kitaorg buat. 

Bila si Mimi ni nampak je pintu tutup, terus dia mengiaw. Mula-mula tu oke la, makin lama, makin kuat. berjam-jam. Bayangkan start masuk rumah pukul 9mlm sampai pukul 11mlm dok mengiaw ja. Ada time dia terlepas masuk rumah, bergadoh la Simba ngan Tiger. 

Tapi Simba ngan Tiger kena marah ngan daddey, jadinya diorg dok satu tempat je. Tak bergerak langsung malam tu.
Si Mimi pulak kejap masuk bilik, kejap kehulu kehilir, asyik nak manja je. Masa masuk bilik tu, aku cakap la tak boleh, and dia tak layan pun kita marah. Kalau kucing aku dah lari dah kalau nampak rotan. (Tunjuk rotan ja, tak pukul punnnn)

Malam makin sunyi, suara si Mimi tu makin kuat, kitaorg try jugak kurung Mimi kat bilik kosong. Pun sama, makin kuat ada la. Last-last malam tu kitaorg pulangkan balik si Mimi yang manja ni. 




Lepas hantar Mimi balik, rasa sedih pun ada. Rasa bersalah kat dua ekor ni pun ada. (Tapi esok tu belanja makan wet food untuk mintak maaf. hahahaha)

Walaupun diorg ni tak berapa comel, tapi so far diorg ni sangat la behave. Kalau kitaorg marah (ada kesalahan yg diorg buat), nati budak 2 ekor ni takkan masuk rumah. Panggil masuk baru masuk, walaupun slidding door tu bukak seluasnya.

Last aku cakap kat husben aku, tak pe la, kita takdapat baka comel. Yang comel tak semestinya tak annoying. Hahahaha. (kes annoying sakit telinga dengar dia dok miaw. Sampai Jara pun marah sekali. Hahaha)
Bayangkan la, masa Mimi tu dok miaw miaw, (dari tingkat 5), Dobi kat bawah rumah kitaorg boleh dengar. Masa kitaorg nak pulangkan tu, masa angkat Mimi, terdengar ada orang cakap, "oooo kucing ni yang miaw diari tadi"  =='

Bayangkan la, kuat macam mana. Ni rumah apartment kot. Kalau ikutkan tak boleh bela kucing. Tapi tu la. Kalau nak bela, kena senyap-senyap and jangan menganggu jiran. Kalau dah menganggu masak la. Tak pasal-pasal si Simba ngan Tiger pun kena lepaskan jugak kang... :(

Berapa hari lepas tu, ternampak post orang nak adopt kucing. Dia tulis dalam tu, kucing ni agak diva, so kalau boleh owner memang bela dia sorang je. Perhhhh, rupanya ada je kucing cam tu ek.

Husben aku cakap, kalau kita bela si Mimi tu pun masak jugak. Sebab Mimi tu mcm tidor ngan tuan dia. Sedangkan rumah kitaorg, bilik tak leh masuk. So, setiap hari asyik nak miaw jugak ke cam mana? huhuhu

Lepas dari kes tu, memang tak tengok dah kucing-kucing lain. Hahahaha








Labels: , ,

0 ♥ Comment

Terima kasih kerana sudi membaca =)