TheMasheStoryLand™

The Disclaimer




Assalamuaikum. Please be nice here. You're allowed to comment here as long as you're not cursing.


Travel This Site



❤ My Family ❤

Khayalan

Klik gambar untuk ke blog kedua.
The Past Story


The Past is Past. It's a 'memory'.

Credits


Thanxs to All This People
The header : Muhd Zahari
Some helped from :
Unnie Atiqah
Some toturial from :
Nurul Atiqah
Some coding from :
Fatin Hazwani
Using basecode :
Aishah Baharudin

All rights reserved ® Mashe 2010 - 2018
Pengalaman Mengandungkan Adik Jara dan Beranakkan Adik Jara


December 18, 2017 4:47:00 PM
Amaran keras;
Entry ni sangat panjang. Simpan setahun dalam draft tau... hahahahaha

Saja nak share-share pengalaman mengandungkan adik jara pulak.. Whoaa dah 2 orang anak dah aku. Aku pun tak sangka dapat lahirkan amanah Allah ni...

Sesungguhnya satu rahmat dan rezeki dapat menjadi ibu kepada anak-anak aku ni... So, kita story start pregnant dulu je la ek...

PENGALAMAN PREGNANT ;
Morning Sickness

Masa Jara dulu, tak payah cakap la, sepanjang first trimester tu rasa seksaan bagi aku. Kira toilet tu memang best friend aku la time tu. Sikit-sikit, muntah. Pantang makan apa pun muntah. Tengok rancangan Chef Ammar pun rasa nak muntah! Hahahaha

Yang second ni, alhamdullilah. Awal-awal tu tak tahu pun pregnant. Dalam kandungan baru-baru nak jadi (rasanya dalam 2 weeks cam tu), aku balik Kedah. Dok berjalan sakan sampai Padang Besaq. Balik tu, baru check dah ada benih rupanya. Masa check tu pulak saja-saja je check. Betul-betul genap Jara 2 tahun masa tu. Hadiah kat Jara ka? hahaha

Walaupun morning sickness tak seteruk masa Jara dlu, tapi dalam sehari tu ada la 2-3kali. Tak macam time Jara dulu, 5-6 kali dalam sehari. Tu yang masuk wad tu. 

Tapi, ada part yang sama ngan Jara dulu - Aku tak boleh bau menumis. Jadinya dapur tu hampir 4 bulan tak masak. Berhabuk jugak la dapur tu kejap. Tak sempat nak mengemas. 

Rasa bersyukur kali kedua ni kurang morning sickness, sebab aku berkerja. Walaupun pegi keja, muntah kan office, tapi masih boleh bertahan lagi. 

Adik Jara ni, sampai sekarang pun masih muntah. Jara dulu, 1st trimester je teruk kaw-kaw. Pastu dah takdak. Tapi adik Jara ni, jarang-jarang muntah, tapi dah nak masuk 3rd trimester pun masih muntah-muntah lagi... Huhuhuhu


Besar

Budak yang dalam perut ni besar sikit dari kakak dia. Macam mana aku tau? Dulu, masa jara, kalau scan mesti kurang 2 minggu. Maksudnya sepatutnya size Jara tu 37week, tapi bila scan size hanya 35weeks.

Adik Jara ni pulak, ngam-ngam ikut weeks EDD period tu. Edd Scan memang follow yang tu. 

Perut pun lain macam je. Jara dulu kalau besar ni, aku dah kat labour room dah. (Jenis perut kecik hahaha).
Ni adik Jara ni, baru 6 bulan, dah macam 9 bulan Jara dah... Aku pun rasa dah mengah habes. 

Pregnant kali ni, sangatttttt la kerap pitam. Alih-alih je pitam. Syukur jugak sekarang aku dah tak drive. Kalau tak pening gak kalau tiba-tiba pitam tengah drive. Selalu aku pitam kat ofiz, sian offizmate aku dok keja mengangkat aku pulak...

Tak sure la sama ada sebab Hb low atau GDM... huhuhu Husben aku selalu cakap, adik ni besar ni... Memang betul pun besar, 2.97kg masa keluar kot... hahaha




Masa ni tengah sarat wehhh... Berapa hari lepas tu, aku beranakkan adik.. Hahahaha



PENGALAMAN BERSALIN;


Pengalaman bersalin anak kedua ni mudah sangat. Allhamdullilah... Tak sure la sebab dah anak kedua ke apa.. Tapi aku masa nak bersalin tu still dok nervos lagi... Gila tak nervos, macam-macam dok pikir...

Masa pregnantkan adik Ara ni, aku selalu amalkan minyak kelapa dara. Tapi yang pior punya... Setiap hari minum 1 sudu besar macam tu...Alhamdullilah tak da koyakkan, so takde la jahit.. Beza weh, bersalin jahit dengan tak...

6 Sept 2017
Aku kena pegi hospital. Checkup sebab baby kurang gerak masa tu. So tau-tau la bila pegi hospital macam mana, opcoz la kena seluk. Masa tu, baby ok. Doktor bagi option, mintak induce. Of coz aku tak nak!

Aku dah rasa masa Ara dulu macam mana kena induce. Sakit nak mati oiii...

So aku mintak balik dulu. Aku cakap kat doktor, incase kalau kena induce pun 11hbln ni aku kena jugak serah diri.

Balik dari hospital, aku ngan laki aku, ambik Ara kat taska. Pastu kitaorg pusing satu Aeon Mall Shah Alam. Memang lama gak dok berjalan tu. Dari pukul 4 sampai pukul 7. Gila tak lama? hahaha

Pukul 9, aku rasa something discharge. Check, dah ada lendir. Aku ni pun bangang (walaupun anak dua), pegi tunjuk kat laki aku, ni ke lendir tanda nak bersalin? Waktu cakap tu, keluar pulak darah. Aku dah makin nerves masa ni....

Tapi belum sakit. So aku pakai pad. Laki aku dah cakap, "ayang nak bersalin dah ni". Siap pesan, kalau sakit gerak dia, kot-kot nak pegi hospital.

Aku cakap kat laki aku, takpe. Selagi aku boleh tahan, aku tahan. Sebolehnya nak tahan sampai besok pagi. Sebab nak hantar kakak Ara gi taska dulu. Nati takda orang nak jaga. Sian Ara.

Then, aku terjaga pukul 2pagi. Dah contraction. Mak-mak yang pernah rasa contraction tau la macam mana kan? Aku tidur-tidur ayam sampai subuh tu. Kejap-kejap terbangun sebab sakit. Laki aku langsung tak tidur. Hahahaha

Pukul 5.30 aku cakap kat husben aku, pegi prepare susu anak dan baju. Letak baju lebih sikit takot ambik lambat. Aku sempat mandi lagi. (sebab aku ada baca orang cakap sebelum pegi hospital tu mandi, minum sikit air hujung rambut tu..)

Pukul 6.30pagi aku terpacak depan taska Ara. Aku siap wasap teacher dia sebelum tu, bgtau yang aku hantar awal. Aku pesan kat teacher dia, tak sempat mandi pagi ni...

Pukul 7, aku daftar masuk Hospital Shah Alam. Pukul 8 macam tu, check bukaan, dah 4cm. So kena tahan la...

Pukul 11 macam tu, aku dah naik ke kawasan labour room, tapi tak masuk labour room la... Time tu sakit dah hilang. Setengah jam, pastu sejam sakit. Tak kosisten.

Pukul 1 macam tu, time makan. Siap dok bersuap ngan laki aku. Sebab drip kena 2-2 tangan. Macam mana nak makan kan? Masa tu, doktor cakap aku tunggu labour room. LB penuh...Sambil makan, aku dok buat ketuk ketampi. (Sila tiru aku.. hahaha)

Pukul 2.30 aku dipanggil lagi sekali untuk check bukaan. Masa tu dah 6cm. Yeay... dah tak lambat. Nurse cakap, ok, huben dah boleh standby.

Pukul 3, aku jalan masuk labour room. Orang lain pakai usung pakai chair tau.. Tapi time ni pun sakit macam tak sakit sangat...

Last2, doktor pecahkan ketuban. Dan induce drip untuk cepatkan. Time ni la aku termenagis. Bukan sakit. Tapi banyak yang jadi waktu aku pregnantkan si Adik ni. Memang teresak-esak aku...

Selepas berapa puluh kali dok meneran, akhirnya lahir la puteri kedua aku... Aaira Elysia. 4.10pm  @ 2.97kg.







Allhamdullilah... Merasa jugak aku macam mana sakit bersalin...

Ikut aku nak anak sampai 3 orang. Tapi, 2 orang untuk setakat ni. Nak tunggu 2 orang ni besar baru aku pregnant lagi. Tapi kalau takda rezeki dapat anak lelaki, kami laki bini redho jelah. Memang target sampai 3 orang. Bukan anak lelaki ke anak perempuan. Kalau dapat sepasang. Alhamdullilah. Kalau tak dapat pun, alhamdullilah jugak, Tuhan bagi anak tu dah bersyukur dah...








Anak aku sekarang pun dah 3 bulan. Alhamdullilah. Rezeki anak-anak, aku dapat keja tempat lain. Company lebih stabil sikit... 

Labels: , , , , ,

0 ♥ Comment

Terima kasih kerana sudi membaca =)