TheMasheStoryLand™

The Disclaimer




Assalamuaikum. Please be nice here. You're allowed to comment here as long as you're not cursing.
usya belog(s).

Travel This Site



❤ My Family ❤

Khayalan

Klik gambar untuk ke blog kedua.
The Past Story

The Past is Past. It's a 'memory'.


Credits


Thanxs to All This People
The header : Muhd Zahari
Some helped from :
Unnie Atiqah
Some toturial from :
Nurul Atiqah
Some coding from :
Fatin Hazwani
Using basecode :
Aishah Baharudin

All rights reserved ® Mashe 2010 - 2017
PengalamanBerniaga


December 18, 2010 4:28:00 PM

slalu ayah aku cakap, "susah nak carik dwet..."btoi... memang susah gak berniaga nih. walaupon ari nih masuk hari ke-4, tapi macam2 kami lalui.

macam2 tempat kami redah. dari panas terik sampai la ujan lebat. macam2 la kami singgah.. kira seluruh kl la.. dato' keramat, setiawangsa, jalan TAR, cheras, taman melawati, down-town, pasar seni, masjid jamek, bla bla bla....

tapi, paling geram skali kat kawasan masjid jamek sampai pasar seni. sumpah! owg2 yang lalu situ kerek2 gila. siap ada yang tutup pintu. kadang2 aku tertanya2 gak, macam tuh ka owg malaysia. macam mn nak hormat owg tua kalo cam tuh? tapi x semua la... aku suka owg2 muda yg educated... at least, x nak beli pon depa angkat tangan atau senyum ja... itu baru la berbudi bahasa~

part paling sedih, ialah kemarin (jumaat) kat masjid negara. dari 1 tempat kami pindah sampai la tempat lain. asyik kena halau ja. bukan x mintak, ada mintak sewa tapak, tapi owg yg handle tuh x da.. masa tuh, mood semua group aku makin down. aku mmg x bole bab2 cam nih, rasa nak marah ja. so, aku diam ja...(sambil terpandang laksa depan gerai)

malam semalam, kami pegi kat down town. kebetulan, ada 1 group (peserta gak) ada kat situ. sebelah kami lagi. yang x bole blah nya, depa tiru kami-nya strategi! itu yang aku hangen ja... sabar ja la...

pagi2 nih, kami datang balik ngan mood baru. nak abes kan semua barang2 kami ari nih. mmg x cukup tdo la... smlam tdo pukul 5, bangun pukul 8. bayangkan la... malam nih berniaga lagi. tak pa la, korban kan skit ja...pagi tadi kat jalan TAR... memang masyuk la.. alhamdullilah la...

seronok sebenarnya meniaga nih. macam semalam, kami dapat abes kan kerepek ubi kayu. yang x bole blah nya, bila nampak ja budak2, aku panggil...

"dik, meh rasa nih..."

(dia pon amek rasa..)

"sedap tak dik?"

(dia angguk)

"ha, pegi mintak dwet kat mak... 1 = rm 6.00.. kalo 2 = rm 10"

5 minit lepas tuh budak tuh datang balik. hahahaha... mmg sayang la kat adik tuh! hahahahha


itu costumer budak2...yang x leh lupa, first coustemer kami masa first day ialah kak keja lrt. sebab masa tuh kami nak lrt. sempat la promote. owg cakap rezeki mula2 kan....

pastuh ada sowg costumer nih yg x leh aku lupa ialah masa kami behenti solat kat masjid. ada sowg dato' nih beli barang2 kami dekat 100 hinggit. macam nak nages kami. bole rasa dato' tuh mmg nak tolong kami... huhuhu...dah la kat masjid... huhuhu... mmg tak tau la nak cakap apa...

tuh la antara pengalaman sepanjang 5 ari pertandingan peniagaan nih. malam nih kami kat down town. meh ar datang beli...

p/s ; "2= 10 hinggit ja kak... kalo amek 4, kami bg 18 hinggit... bole campur!" hahahaha


13 ♥ Comment

Terima kasih kerana sudi membaca =)