TheMasheStoryLand™


The Disclaimer




Assalamuaikum. Please be nice here. You're allowed to comment here as long as you're not cursing.
usya belog(s).

Travel This Site



Talk Here


Jerit Kat sini, oi!
Khayalan

Klik gambar untuk ke blog kedua.
The Past Story

The Past is Past. It's a 'memory'.

Credits


Thanxs to All This People
The header : Muhd Zahari
Some helped from :
Unnie Atiqah
Some toturial from :
Nurul Atiqah
Some coding from :
Fatin Hazwani
Using basecode :
Aishah Baharudin

All rights reserved ® Mashe 2010 - 2015
BlogToturial


May 3, 2011 8:47:00 PM


jom kita dengar lagu I'll Kill Her dari Soko dulu...nak ilangkan bohsan baca entry dibawah yang panjang berjela... beware!


entry ini mungkin bunyinya cam belagak, tapi i never meant it oke.


aku selalu dapat makian seperti ini :

"hensemnya belog! cam mana wat.. ajar la..."

"kacaknya header.... simple but nice..."

"kakak cantek lagi manis, wat la toturial blog..."


wakakaka! puji diri sendiri.... *pang*

sebenarnya, ada berapa reason kenapa aku tak pernah bukak sekolah toturial nih. sebab aku banyak lagi belog yang lagi kacak-kacak dan hensem dari aku. bukan apa, kalo aku bukak kelas toturial, macam mana belog lain nak carik makan....hahaha

perlu diingatkan, aku bukan lah pengajar yang baik... sebab tuh, aku tak nak jadi guru... sebab aku sangat garang. bila owang tanya sikit, mula la nak marah-marah... hehehe... sowi noh....

sebenarnya, aku faham apa yang diminta oleh blogger-blogger tersebut. semua orang boleh wat belog cantek. tapi macam mana nak jadikan belog itu lain dari owang lain.

semua nih bergantung pada kreativiti manusia tersebut. aku tak maksudkan korang tak kreatif. no! maksud aku, cara kita bawak belog tersebut. cara kita hiaskan belog kita. sama la macam kita hiaskan rumah kita.
setiap rumah designnya tak sama.

aku tak la boleh bagi code tuh sebijik-sebijik....ibarat monyet curik pisang Pak Rahim.. ngeh ngeh.... setiap toturial yang ada kat alam semesta ni SAMA ja, sebenarnya. cuma yang beza nya nak ubah code-code tersebut... kita bole amek toturial tersebut. tak salah pon, tak nak ka kita sesuatu yang lain dari yang lain?

aku tak boleh ajar, tapi aku boleh tolong blogger-blogger yang nak tau tips-tips meng-editkan belog.


1. Software edit photo.

bagi aku, kalo nak belog cantek sekurang-kurangnya kena tau satu daripada beribu sofware edit photo... contoh-contoh software edit photo ialah PhotoScape, Adobe Photoshop, Picnic, Photobucket pon boleh dan lain-lain la.. search ja kat Google tuh... macam-macam ada! untuk yang baru-baru nak belajar, aku cadangkan Photoscape. sebab dia senang dan tak sesusah cam Adobe Photoshop.

*download software ditempat yang boleh dipercayai.. :)


2. Acount Photobucket.

tak semestinya account photobucket, lain-lain account untuk kita dapatkan Url, code HTML atau embed code. bagi aku, Photobucket lagi senang kot. lepas ja edit, upload kan ke photobucket... terus dia kasi URL ngan Embed code nya... senang kan?? :)


3. Baca code HTML

oke.... ini la part yang paling owang tak suka dan menyampah.... tak susah kalo kita tau maksud disebalik code-code yang fening-fening tuh.... bukan suruh korang baca semua code-code tuh.. tak aih!

tau header dan footer. kalo tak tau, bole check kat Microsof Word (back to basic)... header untuk diatas... dan footer untuk dibawah... setiap belog TAK SAMA code nya.
tapi, setiap belog wajib ada header dan footer.

*amek perhatian*


1- adalah label header dan dibawah itu adalah code-codenya.
2- ada nampak background url tuh? copy URL tuh dan open new tab. cuba tengok, apa gambar yang dia tunjuk... gambar header kan?


dari situ la korang boleh edit gambar tempek ke situ. upload ke Photobucket.. dapat je URL baru, gantikan ditempat yang nombor 2 tadi.. see? simple kan?



3 benda nih ja asas nak edit gambar.. bukan susah bebenor pon... cuma nak paham tuh memang amek masa... kena selalu wat dan praktis... insyallah boleh...


tapi aku nak ingatkan kat sini, tak semetinya belog kacak dan hensem tuh ramai follower dan ramai orang baca entrynya.... berapa ramai blogger kita yang belognya dibaca oleh ramai blogger.... contohnya, abg ben, abg naz,akal tunjang, terbang tinggi-tinggi, heroic, patlee dan berjuta lagi...

owang baca entry.. tak kesah pon macam mana keadaan belog tuh... sama lak macam kita nak carik pasangan... takkan kita nak pilih yang kacak dan hensem saja? mesti yang taat agama, rajin, bertanggungjawab, pandai wat lawak, bla bla bla.... hahaha

belog yang kacak dan hensem adalah bonus... yang penting isi belog, cara menyampaikan entry....


jika ada terkasar bahasa harap dimaafi...


p/s ; berokband da tertangguh sebulan tak bayar... slow gila...
yang jerit-jerit kat shoutbox tuh nati aku reply,oke?


3 ♥ Comment

Terima kasih kerana sudi membaca =)