TheMasheStoryLand™


The Disclaimer




Assalamuaikum. Please be nice here. You're allowed to comment here as long as you're not cursing.
usya belog(s).

Travel This Site



Talk Here


Jerit Kat sini, oi!
Khayalan

Klik gambar untuk ke blog kedua.
The Past Story

The Past is Past. It's a 'memory'.

Credits


Thanxs to All This People
The header : Muhd Zahari
Some helped from :
Unnie Atiqah
Some toturial from :
Nurul Atiqah
Some coding from :
Fatin Hazwani
Using basecode :
Aishah Baharudin

All rights reserved ® Mashe 2010 - 2015
Masa Aku Darjah 5


June 15, 2011 9:46:00 PM

aku dilahirkan pada 05 desember 1989. keh keh keh... macam skema ja ayat! mukadimah tuh, tahu?
aku dibesarkan di Yan, Kedah... pekan la jugak.. tapi pekan tuh, kecil ja... sepoloh tahun aku kat sana...
kat situ la aku main dengan kerbau, terjun sawah bendang, mandi sungai (lepas je lemas, aku dah serik), kaco obor-obor (sebab kat situ dekat dengan pantai - Pantai Murni)

panjang kata, aku memang nakal la waktu kat Yan dulu... panggil orang dengan tarik-tarik baju ja... keh keh keh... cool gila la waktu tuh... tapi aku masih berkawan dengan pompuan... geng-geng aku semua nya lasak-lasak... sempoi! kami flexible... kalo geng laki ajak main, join ja... seingat aku, sekali ja geng aku main kawen-kawen... lepas tuh semua cabut lari... buhsan gila kot.. hahahahaha

lepas umo aku 10 tahun (darjah 5), hak penjagaan bertukar ke tangan ayah aku. jadi aku dan abang aku berpindah ke Kuala Kedah.. tak jauh pon... masih area Kedah. Tapi bagi aku waktu kecik-kecik tuh, ibarat Malaysia dengan Korea... hahaha



bila aku start ja masuk sekolah (darjah 5), aku ditempatkan kelas yang paling last sekali.. sebenarnya, cekgu bagi aku kelas A, tapi ayah aku tolak.

cekgu : "anak pakcik nih layak masuk kelas A"

ayah : "tak payah cekgu. bagi dia masuk kelas belakang sekali. biar dia start dari bawah."


mula-mula aku ditempatkan ke kelas 5D.. peh... semua buta huruf... ada 10 orang ja dalam kelas tuh... semuanya pendiam.. kalo dalam kelas, cekgu tanya apa, aku ja yang menjawab. sebab aku ja yang tau waktu tuh.. keh keh keh... tapi ada seorang budak nih, kalo time rehat, dia mesti tak keluar... buat homework. rajin budak tuh....

selepas seminggu, cekgu tukarkan aku ke kelas 5C... oke, kelas nih sangat hapening! jejak ja kaki kat situ, aku dibuli.. huh... ada sorang budak setan nih.. dia la ketua... padahal baru darjah 5 ja.. ceh.. tunjuk samseng... cuba lawan ngan aku sekarang...tapi waktu tuh, aku tak reti melawan... kemanakah hilangnya kenakalan aku tuh? hahaha

mula-mula aku masuk kelas tuh, dia tarik tudung aku sampai jatuh ke belakang... yang lawak nya, aku nages kot... bila ustazah masuk, aku masih nages lagi.. pastuh ustazah tanya la sapa yang buat...

ustazah : "sapa tarik tudung... err... nama kamu sapa?"

aku : "mashitah, ustazah..."

ustazah : "ha... sapa tarik tudung mashitah nih.. cepat keluar! " (sambil ketuk meja guna rotan)


tersedak aku.... keluar la beberapa orang lepas tuh....

ustazah : "ha, mashitah.. yang mana satu..."

aku : "saya tak tau ustazah... saya tak cam muka..."
(padahal, waktu tuh aku jeling baik ja kat budak setan tuh)


kesian sebenarnya... tapi budak tuh tak kesian kat aku pon... setiap hari ada saja yang dia buat... baling botol air kat kepala aku (sakit ooo), sua kaki bila aku berjalan, supaya aku jatuh tersembam, curik homework aku time rehat.. banyak lagi la...

aku balik, mengadu kat abang aku... abang aku punya bengang, dia tulis surat kat guru besar... tau sapa yang kena hantar surat tuh? aku la! malu kot, pegi pejabat....

akhirnya aku dipanggil oleh Guru Besar, dia tanya aku sapa yang buli aku... aku panggil la budak setan tuh.... ingatkan dah settle kat situ... makin teruk ada la.... hari-hari ada ja makian dari budak setan tuh... tapi kali nih aku tak bagi tau abang aku dah... takot dia tulis surat lagi...

satu hari, aku pegi rombongan sekolah ke Zoo Taiping... aku pegi sorang-sorang ja... tak da kawan pon.... so, seat sebelah aku nih kosong... tiba-tiba, ada seorang budak pompuan mintak duduk seat tuh.. dia panggil aku 'kakak' sebab dia baru darjah 3...

waktu turun makan, aku tanya dia..

aku : "tak turun makan ka?"

dia : "tak... saya tak bawak duit..."

aku : "tak pa la, akak ada duit.. kita share..."

waktu tuh, macam ada *wink wink* kat mata dia.. hahaha...

balik ja dari rombongan tuh, aku masuk kelas macam biasa... tiba-tiba, budak setan yang aku benci tuh datang duduk sebelah aku...

budak setan : "hang ada bagi duit kat adik aku ka?"

aku : "adik hang sapa?" (sambil buat-buat tulis.. konun tak nak layan orang gila)

budak setan : "adik aku duduk sebelah hang waktu pegi rombongan kemarin... dia cakap hang belanja dia dan bagi duit kat dia..."

aku : "owh... ha'ah... ala... sepoloh ringgit ja kot.. makanan tuh bukan aku habis sorang pon..."

budak setan : "tima kasih weh, sebab tolong adik aku... dia nak sangat pi rombongan tuh... aku pegi ke laut (ikut nelayan - part time) carik duit bayar tambang rombongan tuh..."

aku : "mak ayah hang pi mana?"

budak setan : "mak ayah aku bercerai... depa tak amek tau pon..."

aku : "owh... "

budak setan : "aku mintak maaf sebab selalu kacau hang... aku takkan kacau hang lagi... tima kasih, weh..."

seyes, aku nampak sangat dia betul-betul ikhlas waktu dia cakap ayat nih..

aku : (senyum) "sama-sama"

budak setan : "oi, mashitah!"

aku : "apa dia?"

budak setan : "adik aku kirim salam..."

aku : "walaikumusalam..."


selepas tuh, exam hujung tahun... aku dapat nombor satu dalam kelas C tuh... kah kah kah.... darjah 6, aku dah pindah kelas... aku dengar-dengar beliau dah pindah.... sampai sekarang aku tak jumpa dia... tapi aku still teringat kisah nih...

nota tambahan : budak yang rajin buat homework kelas 5D tuh, aku dengar cerita belajar kat Uitm..


#tak sangka hati lelaki boleh lembut jugak akhirnya..#


p/s : aku bukan nak cerita yang aku baik... tak! tapi, sekeras-keras hati lelaki, boleh dicairkan jugak... cewah! hahaha






Labels:

41 ♥ Comment

Terima kasih kerana sudi membaca =)