TheMasheStoryLand™


The Disclaimer




Assalamuaikum. Please be nice here. You're allowed to comment here as long as you're not cursing.
usya belog(s).

Travel This Site



Talk Here


Jerit Kat sini, oi!
Khayalan

Klik gambar untuk ke blog kedua.
The Past Story

The Past is Past. It's a 'memory'.

Credits


Thanxs to All This People
The header : Muhd Zahari
Some helped from :
Unnie Atiqah
Some toturial from :
Nurul Atiqah
Some coding from :
Fatin Hazwani
Using basecode :
Aishah Baharudin

All rights reserved ® Mashe 2010 - 2015
Tok [part IV]


June 7, 2011 1:12:00 PM

nak jaga orang tua yang umo 80+ tahun, tak sama macam jaga budak umo 8 tahun.
mungkin ada sikit persamaan, tapi rasanya jaga orang tua lagi susah kot.
budak-budak, kalo kita cakap elok-elok - 'jangan buat nih...nati bla bla bla...'
lama-lama budak tuh paham.
kalo orang tua, cakap la bertus juta kali pon tak paham-paham.

sebabnya, orang tua nih ada ego.
kalo kita cakap, nati dia balas balik,
"hang saja la yang pandai..."
bukan nak tunjuk pandai, tapi nak jaga barang supaya tak cepat rosak.

nih bukan sekali aku cerita pasal 'Tok & Freaser' kat sini.
benda nih paling bengang
sebab hari-hari pesan...
"tok, jangan ubah suhu.... biar beku... nati ikan dengan ayam jadi busuk..."

pagi-pagi buta, dah hentak-hentak barang dalam peti ais
ingat kan apa... dia komplen bau busuk dalam peti ais...
"la.... dah cakap..! jangan ubah suhu!"

even aku posa ari nih, aku da tak peduli kot..
hari-hari cakap lembut.. tak paham jugak..
cakap kasar, di cop kurang ajar...
kesannya? ayam aku...
lauk berbuka puasa aku yang busuk!

tuh aku tak masuk part tok aku selongkar almari aku..
bila aku tak da ja kat rumah, abes baju aku selerak..
yang mana aku sangkut hanger dalam almari, abes tercabut hanger segala.
tak ka sakit ati? penat-penat kemas...
penat-penat sampai rumah, tengok rumah selerak?

orang selalu cakap,
"sabar la mashe... dia orang tua..."
ha'ah... aku bukan buta, aku tau dia orang tua...
tapi sabar aku ada batas

orang selalu cakap,
"nati bila tok kamu dah tak da baru nak menyesal..."
cakap la apa pon... tak kan ada yang paham apa yang aku rasa...
even mak bapak aku pon tak paham
kalo duduk satu rumah, baru paham macam mana rasa...
part meningal nih, aku rela mati dulu...
penat.. menagis sorang-sorang sebab nih.

nak nilai macam mana diri aku, terpulang la
aku memang jahat, aku ngaku
that's why tok aku buat cerita kat kampung
aku diam ja...
"biar lah, orang tua...."

tapi, kadang-kadang sabar aku ada gak batas!

Labels:

8 ♥ Comment

Terima kasih kerana sudi membaca =)