TheMasheStoryLand™


The Disclaimer




Assalamuaikum. Please be nice here. You're allowed to comment here as long as you're not cursing.
usya belog(s).

Travel This Site



Talk Here


Jerit Kat sini, oi!
Khayalan

Klik gambar untuk ke blog kedua.
The Past Story

The Past is Past. It's a 'memory'.

Credits


Thanxs to All This People
The header : Muhd Zahari
Some helped from :
Unnie Atiqah
Some toturial from :
Nurul Atiqah
Some coding from :
Fatin Hazwani
Using basecode :
Aishah Baharudin

All rights reserved ® Mashe 2010 - 2015
BABUN!


July 24, 2011 7:45:00 PM
Babun tuh apa? Sejenis sepesis kera yang paling bodoh.
Bila aku marah, perkataan yang aku sebut adalah BABUN!

Benda yang aku marah sekarang nih adalah servis tak bagus.
Kedai PC Depot di area Utara tanah air.
2 tahun lepas, aku ada beli sebijik laptop jenama Acer.
Yang aku tengah pakai sekarang.
Sebelum nih, tak da masalah.
Cuma start dari awal tahun 2011 laptop aku asyik shut down.

Aku ada tanya member-member yang pandai sikit hal-hal nih

"Mungkin virus, mungkin hardware ko tuh rosak. Atau mungkin kipas ko tak jalan."

"Pergi la check, takot motherboard rosak"

Aku tunggu duit PTPTN sebenarnya. Sebab malas nak mintak duit kat ayah aku.

So, minggu lepas aku hantar laptop kesayangan aku nih.
Juga di tempat yang sama.
Sebab aku beli kat situ kan?
Lagi satu, aku punya warranty sampai 3 tahun.

Sampai ja kat kedai, aku bagi tau dia.

" Ai tak tau apa masalah laptop nih. Asyik shut down sendiri-sendiri dia. Kadang-kadang shut down tengah on9. Masalah kipas kot. Boleh tak you check kompenon-komponen dalam dia. Takot rosak la."

"Hurm! Tak da apa nih. Biasa la. Laptop Acer memang selalu shut down."

"Ya ka? Member saya pakai tak pernah shut down pon."

"Acer memang macam tuh" balas dia. Kemudian dia sambung lagi

"You pakai antivirus apa?"

"Avast"

"Ah. Tak kuat. Patot la."

Waktu tuh aku terpikir, kalau laptop aku ada virus, kenapa bila aku pindah pendrive kat laptop abang aku, tak pernah detact virus pon. Plus, abang aku pakai kapersky.

"Format la. Selesai masalah."

"Format berapa eh?"

"50! Kami cuci C dengan D"

"Mahal nya! Saya format kat luar baru 30 hinggit."

"Kita cuci semua lor. Bagi you macam first you beli dulu."

Akhirnya not 50 ringgit bertukar milik.

Selang beberapa hari, aku install kapersky. Dan laptop aku shut down sekali lagi. Tengah scan.
Oke, aku bukak. Pastuh layan tengok jadual Muet bla bla bla. Ah, nak print la. Tengah print, laptop shut down lagi.

Besok tuh (hari nih) aku hantar lagi kedai. Tapi mintak tolong ayah aku. Sebab kedai dia bukak lambat dan aku kena pegi keja.

Ayah aku cakap,

"Dia ubah setting apa tau. 5 minit siap. Dia suruh test balik. Shut down dak."

Dalam keta aku dah bengang. Cuba pikir positif, yelah mungkin terset apa-apa ka. Bila balik ja, aku test scan...


"MACAM BABUN! ()&@!#*(&$*^&#*$&()@#$*()"

Aku bukan jenis maki-maki orang. Sebab tuh aku meluah dalam keadaan menulis / menaip.

Pala hotak dia! Ingat aku nih tak da keja? Nak hantar sampai dua tiga kali. Bukak la check tengok. Kot-kot dalam rosak! Buat keja halai balai (cincai). Serius, aku bengang! Memang aku anti ar PC Depot!

Aku tetap akan hantar besok. Kalau besok dok macam tuh. Buat kerja macam BABUN, memang aku tak jejak lagi kedai tuh!

p/s : Orang bayar duit servis! so, buat la dengan kadar bayaran. Bagi orang puas hati. Bukan bagi orang sakit hati!


Labels:

8 ♥ Comment

Terima kasih kerana sudi membaca =)