TheMasheStoryLand™

The Disclaimer




Assalamuaikum. Please be nice here. You're allowed to comment here as long as you're not cursing.
usya belog(s).

Travel This Site



❤ My Family ❤

Khayalan

Klik gambar untuk ke blog kedua.
The Past Story

The Past is Past. It's a 'memory'.


Credits


Thanxs to All This People
The header : Muhd Zahari
Some helped from :
Unnie Atiqah
Some toturial from :
Nurul Atiqah
Some coding from :
Fatin Hazwani
Using basecode :
Aishah Baharudin

All rights reserved ® Mashe 2010 - 2017
Darah Rendah


August 9, 2011 6:48:00 PM

Bulan 7 hari tuh, lepas seminggu ja masuk duit PTPTN aku, terus pegi check usus aku. Bytheway, aku sebenarnya nak tau, kenapa aku kerap-kerap sangat pitam / pengsan. Jadi, berikut adalah separuh dari gambar dalam sesi ultra sound.

Then, bila tengok result semua, aku disahkan manusia yang normal. Alhamdullilah.

"Kamu mungkin ada darah rendah. Bila sakit sangat-sangat tekanan darah awak menurun, dan menyebabkan kamu pengsan." - Doktor Syed


*maaf..scan senget pulak. hahaha*



Persoalannya :


1. Apakah itu darah rendah?

Darah rendah adalah dimana tekanan darah seseorang menurun dibawah angka normal. -rujuk Wikipedia-


2. Berapakah kerap berlakunya pitam/ pengsan pada anda?

Biasanya aku akan pitam / pengsan selama 2-3 minit pada setiap tahun, sekali.
Bermula dari umur aku 15 tahun sehingga sekarang sudah 10+ aku pitam/ pengsan.


3. Dimanakah tempat biasanya anda pitam/ pengsan?

Tak kira tempat.. Rasa nak pitam ja, jatuh la... Pernah pitam dalam ketapi, di Bazar Ramadhan, waktu pehimpunan, dan dalam jamban pon pernah. keh keh keh..


4. Apa rasa bila pengsan / pitam?

Rasa mata gelap. Dan tak sedar apa dah. Bila bukak mata berpinar-pinar...


5. Selalunya, apa sebab kamu mengalami darah rendah?

Setakat sekarang, disebabkan cuaca.. Kalau perubahan cuaca yang mendadak. Kejap panas, kejap sejuk.. Mula la kepala pon jadi pening. Dan sebab ke dua adalah sakit perut nak berak... hahaha! Lawak kan? Sangat sakit sampai boleh pitam dan pengsan. (thats why aku check usus)


6. Kenapa buat entri pasai darah rendah?

Entah aku rasa nak pengsan sekarang sebab terlalu letih. Bangun sahur pukul 5am, tak tidur tunggu subuh sampai 6.30 am, pegi mandi and siap-siap. 7.30 am, keluar rumah tunggu bas.

Kat site, puasa-puasa still lagi naik turun tingkat 16 tuh. Aku rasa nak mati. Tapi tak mati lagi. Sebab masih boleh menaip nih. Keh keh keh.

Waktu puasa, tak da lagi rehat jam 1.00 petang! wuaaaa!! Kejam tau...! Direct keja! Tapi balik awal la, jam 4.30 pm. Tapi, (ada tapi lagi), tak boleh la wat peraturan macam tuh kat site. Letih kot!

Sampai rumah pukul 6. Dan rasa nak pengsan. Tapi tak pengsan lagi. Rasa sangat-sangat tak kuat. Letih. Sangat-sangat letih.

Aku tak tau nak makan apa, atau nak minum apa supaya tambah tenaga.



'Kacip Patimah boleh bang?" - suara pondan keh keh keh...


#Rasa-rasanya ramadhan nih aku pitam/pengsan lagi tak?#


p/s : Cuti raya pon 4 hari ja... Start cuti, hari raya pertama. Means hari orang buat ketupat tuh keja lagi!!! Wuaaaa!! Kejam nya!!!! Naseb baik praktikal ja.. Kalau keja, tak mau keja sini..!


Labels:

18 ♥ Comment

Terima kasih kerana sudi membaca =)