TheMasheStoryLand™

The Disclaimer




Assalamuaikum. Please be nice here. You're allowed to comment here as long as you're not cursing.
usya belog(s).

Travel This Site



❤ My Family ❤

Khayalan

Klik gambar untuk ke blog kedua.
The Past Story

The Past is Past. It's a 'memory'.


Credits


Thanxs to All This People
The header : Muhd Zahari
Some helped from :
Unnie Atiqah
Some toturial from :
Nurul Atiqah
Some coding from :
Fatin Hazwani
Using basecode :
Aishah Baharudin

All rights reserved ® Mashe 2010 - 2017
Kenapa Aku Bukak Posa Sorang-Sorang?


August 11, 2011 6:38:00 PM

Salam Ramadhan yang ke 11 hari.

Ramai gila (ramai ja, tak gila lagi), tanya aku kenapa bukak posa sorang-sorang? Hurm... Mungkin ramai dah baca, tapi masih tak tahu kisah hidup aku. Atau, ramai tak baca apatah lagi nak tahu. Mood tengah baik, nak cerita lah... =)

Selepas hak penjagaan berpindah ke ayah aku, aku tinggal di rumah tok aku. Hanya aku, abang aku dan tok aku di rumah ini. Start dari umur aku 10 tahun, sampai sekarang. Waktu abang aku ada, aku bukak posa ngan dia la...
Then, waktu aku form 3, abang aku dapat PLKN. Start dari situ, rumah sangat sunyi. Kalau tak aku ngan abang aku sangat banyak sembang... Bila dia tak da, seriusly sangat sunyi.

Aku ingat lagi, aku pernah nages sorang-sorang sebab terlalu bosan. Tak tau nak sembang ngan sapa. Waktu aku bersosial hanya disekolah. Mesti korang tanya, tok mana? Tok aku orang tua yang stay kat kampung. Dia memang tak tau apa. Dan kadang-kadang peragai dia sangat menyakitkan hati. Oleh itu, aku amek keputusan diamkan diri. Mana pulak ayah aku? Hurm... Aku tak tau. Aku hanya boleh jumpa ayah aku kalau pergi tempat keja dia. Dia sangat-sangat-sangat jarang nak jeguk kat rumah.

Jadi, form 4 aku amek keputusan duduk asrama (Kangar). Lepas SPM, aku sambung sijil kat IKM (Sungai Petani), and now, diploma kat (Tanjung Malim).

Jangan kata bukak posa, nak makan bersama pon boleh bilang dengan jari. Dulu, 7,8 tahun lepas, aku rindu sangat nak bukak posa sama-sama dengan family. Sekarang nih jadi macam lali.

Tok aku dia tak nak makan sekali ngan aku (jangan tanya la kenapa dia macam tuh. Peragai dia sangat pelik). Kalau abang aku balik, aku akan bukak posa ngan abang aku la.. Sekarang dia kat Shah Alam. Jarang sangat nak bukak posa ngan abang, apatah lagi dengan mak dan ayah. Padahal kedua-duanya masih hidup.

Aku da dengar Ustazah Nor Bahiyah kalau tak silap pernah cakap. Kebahagian ibu bapa apabila berbuka puasa adalah berbuka puasa bersama keluarganya. Aku tak rasa semua tuh. Dan aku dah lama tak rasa semua nih.
Aku sendiri tak dapat taksir apa perasaan mak ayah aku bukak posa tanpa kami. Seronok kah dengan keluarga baru sampai tak ingat anak sendiri? Wallaulam.

Doa aku dibulan Ramadhan nih, supaya jodoh aku makin dekat. Aku nak 'sebuah' keluarga baru. Yang boleh aku tumpang manja, tumpang kasih sayang seorang mak dan ayah. Insyallah. =)


p/s : Kalau kat asrama,ikm, ngan poli, konform la bukak posa ngan member. Kat rumah ja tak besh!


Labels:

5 ♥ Comment

Terima kasih kerana sudi membaca =)