TheMasheStoryLand™


The Disclaimer




Assalamuaikum. Please be nice here. You're allowed to comment here as long as you're not cursing.
usya belog(s).

Travel This Site



Talk Here


Jerit Kat sini, oi!
Khayalan

Klik gambar untuk ke blog kedua.
The Past Story

The Past is Past. It's a 'memory'.

Credits


Thanxs to All This People
The header : Muhd Zahari
Some helped from :
Unnie Atiqah
Some toturial from :
Nurul Atiqah
Some coding from :
Fatin Hazwani
Using basecode :
Aishah Baharudin

All rights reserved ® Mashe 2010 - 2015
Observe!


September 18, 2011 4:37:00 PM


Oh! The hepi day, tahu?  Apa? Ingat aku jatuh cinta? Wat depak la cinta-cinta. Kamon la... Jangan biar anda diselebungi cinta mee cintan la...! Keh keh keh. Bajet bagus je aku nih.

Ekceli, lecture aku datang observe hari nih. Oh, ya.. Betul dak aku eja observe nih? Almaklumlah, banyak-banyak subject, aku paling lemah english. Bukan apa, subject english nih ibarat kentut yang ditahan-tahan. Nak dibuang sayang. Nak disimpan, busuk la pulak. Lalu, aku biarkannya.  *Apakah?*

Lecture aku tuh... Eh..Wait a minute. - Tengok dah boleh cakap omputih sebenarnya-. Dia tuh bukan lah lecture, tapi pegawai penyelia dari Unit Latihan Industri poli aku tuh. Ceritanya bermula begini...

***

Pada suatu pagi indah, aku sedang berfesbuk buat report di opiz. Tiba-tiba Bruno Mars dok terjerit-jerit pulak...

"When i see your face...There's not a nothing that i would change.. Cause you're amazing...Just the way you are"

'Ish... Boifren aku no berapa pulak kol nih....?'  

"Helo..."  Dihujung talian kedengaran suara budak-budak bising. Sapa plak nih?

"Cik Siti Mashitah ya? Saya dari Unit LI. Cik keja hari nih?"

"Haah saya keja."

"Oke, saya datang observe awak hari nih.."

"Hah? hari nih? Tapi cik, buku log saya tak update 4 hari."

"Tak pa... Awak bawak buku log kan. Itu yang penting."


Letak ja tepon, aku apa lagi terus tolak tepi kesemua keja-keja lain.  Buku log aku tuh memang nampak sepah gila la. Ngan gemuk gedempol. Penuh pelan-pelan ngan gambar-gambar aku letak. Almaklumlah, bakal engineer.  perasan!

Selepas 4 jam, dia pon datang. Aku nih keluar la nak pi sambut. Dalam hati, 

'Aik, muda semacam ja. Tak kan dah lecture kot?'

*Lecture lelaki bisanya tua-tua, berjambang dan berjanggut*  -- persepsi aku dari dulu sampai sekarang

"Encik dah kawen? Encik yang observe saya ka?"  Gila ka hapa nak tanya kawen?

"Haah. Apa nama companny awak? " sambil dia carik-carik fail.

"Iltizam."  pastuh aku terdiam. Eh...itu nama tempat LI waktu aku sijil dulu. 

"Eh eh cik! Silap. Uzaimin... hehehehe"  Sambil memberikan kerang busuk pada dia (senyuman)

"Hai.. awak nih pening ka hapa?"   

"Saya gubra la cik... saya tak ready tau!"  Ekceli, ayat cover ja.

Sampai la dia bincang-bincang. Tanya ada masalah apa-apa tak? Aku pon tanya soalan kat dia pasal LI. Pasal Cuti aku yang hampir melebihi 5 hari. Bila aku dapat tau dia nih bukan lecture jabatan aku, aku lega sedikit. Kalau lecture jabatan aku, dia akan banyak tanya pasal kos. Jadi bila dia tanya aku, apa yang awak dapat kat sini?

"Macam-macam cik. banyak saya belajar kat sini. Diorang bagi saya pengang Site Diary. Site diary tuh rekod hari-hari keja di site. Jadi, hari-hari la jugak saya naik site. Tengok keja apa buruh buat, berapa orang.."   (sambil keluarkan site diary dari laci dan tunjukkan kat abang lecture aku tuh.)

"Awak naik atas tuh? Berani nya awak!"  Aku rasakan kembang dibahagian punggung aku.

"Kuat tak saya cik? hehehe"

Tengah-tengah membelek buku log aku tuh, dia terbaca 'Sawerage Treatment Plant'? Yang nih duduk kat mana?

"Owh, untuk projek IPK nih, STP buat kat belakang. Belakang nih ada kuartes. Dan siap pon STP tuh. Tunggu projek nih siap ja."

Aku rasa, ngan yakin dan berhemah la aku jawab. Rasanya dia pun puas hati la kot.

"Oke, tak da apa-apa masalah kan? Oke, sampai tuh ja la...Nanti borang nih bagi kat bos awak, bla bla bla..."


***

Panjang betei story mory nih, yedak? Rasa lega sebenarnya. Dah habis observe pon. Tak sabar nak abeskan LI yang kurang lagi 2 bulan nih. Bukan apa, tak sabar nak bertengek hari-hari kat Unit LI tengok muka abang tuh! Wakakaka! 


Adios!


Labels:

11 ♥ Comment

Terima kasih kerana sudi membaca =)