TheMasheStoryLand™


The Disclaimer




Assalamuaikum. Please be nice here. You're allowed to comment here as long as you're not cursing.
usya belog(s).

Travel This Site



Talk Here


Jerit Kat sini, oi!
Khayalan

Klik gambar untuk ke blog kedua.
The Past Story

The Past is Past. It's a 'memory'.

Credits


Thanxs to All This People
The header : Muhd Zahari
Some helped from :
Unnie Atiqah
Some toturial from :
Nurul Atiqah
Some coding from :
Fatin Hazwani
Using basecode :
Aishah Baharudin

All rights reserved ® Mashe 2010 - 2015
31 Oktober 2011


October 31, 2011 4:51:00 PM
Chapter 1 : JPJ Test

Pagi-pagi lagi ayah aku sudah hantar satu masej yang buat aku rasa sebak.

"salam. dah bertolak dah? semoga berjaya"

Apa lagi yang diharapkan oleh seorang anak selain doa ibu bapanya? Aku sebak sikit.

Aku tak tahu apa specialnya hari ini. Semuanya pada hari ini. Sepupu aku datang dari KL. Bilik aku tak sempat kemas. Mesyuarat pon hari ini (aku akan cerita pada chapter 2). Semuanya hari nih. 

Dalam hati aku, tak nak pikir perkara-perkara yang menyerabutkan otak. Tambah-tambah budak baru yang baru nak pengang stereng macam aku. Test JPJ oi! Bagi aku, apa-apa ujian sekali pon, aku akan buat abes baik. Peduli apa perang dunia ketiga datang pon. Aku cuba letak masalah diluar garisan.

Walaupon diundang dengan masej yang menyakitkan hati (akan aku cerita pada chapter 2), aku cekalkan hati. cuba bercakap ngan diri sendiri, 

"hey, kalo hang lepas perkara yang tension nih, u r going be okay!"

Walaupon ayat cam gampang, tapi lantak aku la!

Jadi, aku masuk kereta dengan otak yang kosong. Tak pikir apa, hanya pikir - aku nak lulus JPJ.
Alhamdullilah, aku lepas jugak buat bukit. Perkara yang paling susah bagi aku bila test nih. Walapon kereta mengelongsor kebelakang, tapi aku tekan minyak kuat gila. Waktu tuh, aku hanya pikir, nak keta aku lepas. Sebab aku selalu failed lepas behenti keta atas bukit. Heh, aku boleh kot!

Parking. Heh, sangat senang bagi aku. 2 minit siap. Jenis hafal step. Rasa lega dah separuh test lulus. 
Akhirnya, jalanraya. Masuk kereta bagi salam dulu. Macam biasa, check wipper, signal bla bla bla.

"Encik, nak pegi laluan mana eh?"  Tanya aku setelah keta mula meninggalkan sekolah memandu.

"Laluan mana senang?"

"Laluan 2?"

"Oke, pegi laluan 2."

Terus terang, aku sangat bersyukur dapat JPJ yang bagi aku pilih laluan mana aku nak pegi. Dan sepanjang jalan, alhamdullilah, aku rasa aku buat yang terbaik. Sampai la...

....jumpa trafik light pertama-hijau. Trafic light kedua - merah. Tak sampai 2 saat terus sampai trafik light 2. Jadi, aku agak terkejut, bila abang JPJ tampar bahu aku.

"behenti..."

"Erk.. hehehehe"

-'Senyum dan senggeh macam kerang busuk'- Kata nub, waktu aku tanya tetang tips. 

Dan akhirnya, aku lihat markah aku. 18/20. Owh, not bad. Terus aku ambil henpon dan hantar masej ke ayah aku.

"Ayah dah boleh beli keta. Adik lulus JPJ!"



Chapter 2 : Mesyuarat Tapak (Site Meeting)

Seperti yang sedia maklum, kerja aku sudah melebihi student praktikal yang tertakluk dalam buku log aku - Misi praktikal ; Melancarkan kerja-kerja firma. Bukan segala kerja dilakukan oleh student praktikal.

Setiap kali site meeting, aku kena buat slide presentation untuk menunjukkan progress kerja-kerja di site banyak mana lagi. Now what, aku da usya budak-budak praktikal yang sebelom nih buat slide. Simple ja. 

Dan aku, ini bulan kedua aku buat slide tersebut. (2kali). Tapi susah! Kenapa? Sebab bos aku seorang yang cerewet. Katanya, untuk slide show bulan nih, tak nak macam bulan-bulan lepas. Dia nak lain. Satu level, tunjuk setiap gambar yang ada. Apa benda yang dah siap.

Ye, satu level 1 slide. 16 tingkat tower + annex, 6 tingkat = 22 slide yang penuh dengan gambar-gambar. Owh, slide itu tak termasuk gambar pandangan. Jadi jmlah slide, 50+. Benda biasa bagi aku buat slide. Aku bukan nak puji diri, tapi dikalangan kawan-kawan aku, aku agak kreatif dengan slide dan assigment. Heh, assigment memang aku nak perfect!  100/100 pon pernah dapat.

Tapi, jumpa dengan bos perempuan yang asalnya memang cerewet, ditambah dengan pregnant, Allah saja yang tahu azabnya macam mana. Aku tak sempat basuh baju! Aku tido 2 jam dalam sehari. Bayangkan betapa aku penatnya buat slide bodoh tuh! 

Pagi 31 Oktober 2011, Aku kirimkan kat abang aku hantar barang aku. Siap bagi laptop, takot-takot tak boleh bukak kat komputer lain. Huh, pukul 9 masej aku masuk.

"Mas buat tak macam yang saya minta"

Padahal, sebelum hari ini (semalam), dia cakap nak ada button ja kat plan tuh. Bila klik, keluar gambar. Tak nak gambar serabut macam nih. Bla bla bla. Demi Allah, aku dah buat macam mana dia nak. 

Aku tak perlukan ucapan terima kasih. Cukup la jangan hantar masej macam tuh, waktu aku tengah test JPJ

Terima kasih bos, aku tak tahu dah berapa kali aku nages sebab kau!

Labels: ,

7 ♥ Comment

Terima kasih kerana sudi membaca =)