TheMasheStoryLand™


The Disclaimer




Assalamuaikum. Please be nice here. You're allowed to comment here as long as you're not cursing.
usya belog(s).

Travel This Site



Talk Here


Jerit Kat sini, oi!
Khayalan

Klik gambar untuk ke blog kedua.
The Past Story

The Past is Past. It's a 'memory'.

Credits


Thanxs to All This People
The header : Muhd Zahari
Some helped from :
Unnie Atiqah
Some toturial from :
Nurul Atiqah
Some coding from :
Fatin Hazwani
Using basecode :
Aishah Baharudin

All rights reserved ® Mashe 2010 - 2015
Belajar Kereta : Edisi Jalanraya [Part II]


October 13, 2011 8:29:00 PM

Suka-suka cita diumumkan, hari nih tamat la sudah tempoh latihan memandu aku, di Ilmu Baru (Alor Star). Kemain! Macam la aku dah terror sangat, nak tamat-tamat semua nih. Cis!

BTW, aku lupa nak cakap.
Aku tak da lesen moto. Tak pernah bawak moto. Tak pernah bawak kereta. Jadi bayangkan lah macam mana mula-mula aku belajar pengang stereng kereta.


1. Parking / 3 Penjuru
-Parking nih ada susah, ada senang. Senang kalau ingat step. Tak ingat step memang jem la. Dah la stereng keras kemain! Pusing kiri habis, pastuh 2 kali kanan dan seterusnya pusing kanan habis. Kemudian jalan sampai nampak tiang selari dengan side mirror penumpang. Peh.. Peh.. Peh... Terror tak gua? Keh keh keh

2. Bukit. 
-Sepanjang belajar, tak pernah sekali pon mengelongsor ke belakang. Padahal aku tak da basic pon. Aku Bangga la sikit kan. Cuma part kereta sampai atas. Then, imbang minyak dan kelas. Waktu tuh la, hand brek ketat. Geram betei!  Grrrrr...

3. Jalanraya.
-Ini patut yang utama sebenarnya. Cekgu yang mengajar aku tuh stye garang sikit. Ada ja silap aku. Yelah. Almaklum, tak pernah bawak kenderaan kat jalanraya, jadi banyak la kesalahan. Lupa bagi signal, lupa nak behenti garisan putih.

"Nih, kalau test JPJ,failed nih! Dia tak cakap banyak dah..."

Ayat tuh la ulang-ulang cekgu tuh cakap. Tapi alhamdullilah. Last hari nih, dia cakap sesuatu tadi.

"Urm... Dah boleh dah nih. Dah cekap. Boleh test dah nih..."

Then, aku balas, "Saya boleh ka cekgu?"

"Ikut apa yang saya bagi tau. Ikut step. Insyaallah, lulus aih!"

****

Faktor-faktor buat aku tak konfiden :

1. Keluar dari simpang nak ke kanan (trafic light) kemudian terus nak masuk kiri. Lorong tuh agak sempit. Nak lepas trafik light kena cepat. Then, nak masuk simpang kiri tuh kena pelan-pelan. Jadi signal, aku kena bagi berkali-kali. Mana nak imbang stereng, dan main kelas lagi? erk.. erk..

2. Agak-agak sempat tak lepas lampu hijau?  - Aku nih,nama ja belajar Civil Engineering. Timing lampu isyarat pon tak tahu. Ha ha ha. Yang aku tau, lampu kuning nak ke merah, hanya 5-7 saat. Sebab, abang aku selalu bagi tau. 

3. Lori-lori besar - Fuh semagat si kancil bila tengok lori-lori tayar 16. Waktu aku tengah bawak petang tadi pon ada lori mencilok macam tuh ja. Nasib baik petang tadi, aku releks ja. Tapi cekgu aku marah, dan terus picit hon. Padan muka!
Sila hormat pemandu-pemandu baru macam aku nih.  <----macam la pemandu lori baca belog. Keh keh keh.


Nota Kaki Kudis : Ingat nak buat test QTI minggu depan. Lama-lama kang otak berkarat. 


Labels:

14 ♥ Comment

Terima kasih kerana sudi membaca =)