TheMasheStoryLand™


The Disclaimer




Assalamuaikum. Please be nice here. You're allowed to comment here as long as you're not cursing.
usya belog(s).

Travel This Site



Talk Here


Jerit Kat sini, oi!
Khayalan

Klik gambar untuk ke blog kedua.
The Past Story

The Past is Past. It's a 'memory'.

Credits


Thanxs to All This People
The header : Muhd Zahari
Some helped from :
Unnie Atiqah
Some toturial from :
Nurul Atiqah
Some coding from :
Fatin Hazwani
Using basecode :
Aishah Baharudin

All rights reserved ® Mashe 2010 - 2015
Rusa Masuk Bandaraya


October 2, 2011 8:37:00 PM
Betul-betul tepat 30 September bulan lepas, aku angkat henpon X8. Bukan henpon baru pon. 
Cerita selanjutnya, klik sini.
2 hari pakai henpon nih. Agak memeningkan jugak. Tapi lama-lama dah terbiasa. 
Tak da la lama sangat kan?  :p

1. Android.
-Aku tak pernah pakai henpon yang ada sistem-sistem macam nih. Jadi, first aku pakai agak peerak jugak la. Tapi tak da la peeerak sangat. Android nih agak bagus. Besh aplication nya. Tapi kuat makan baterry. Oh, dont worry. Andoid sendiri ada penyelasaiannya. Dekat Android Market macam-macam boleh download aplicationnya. Contoh macam tadi, baterry makan kuat. Ada application untuk save battery. 

Lain-lain aplication macam antivirus, fesbuk, twitter, song. Banyak la. Untuk yang kaki games tuh, sini la tempatnya. 
Aku bukan kaki games pon. Hihihi. Jadi tak da la nak kesah sangat. 
Bagi muslimin dan muslimat, ada jugak aplication untuk waktu solat. 
Boleh jugak tukar theme yang cool macam aku. (bulan gerak-gerak)

2. Setting
-Agak payah nak check setting henpon nih. Henpon setting lain. Android setting lain. Aku TERsetting data roaming.
Hari pertama aku topup 10 hinggit, 1 jam kemudian tinggal 2 sen. Besoknya aku topup 5 hinggit, 5 minit tinggal 3 sen.
Aku heran napa jadi macam tuh. Lantas tanya encik Google.
Rupanya, aku tersetting data roaming. Even kita tak masuk internet pon, ianya dikira kita masuk, jadi akan dikenakan cas bayaran.

p/s : kalau pakai wifi free la.


3. Contact 
- Lepas je aku daftar fesbuk dan YM dalam henpon aku, contact aku berubah. Asalnya dalam contact aku hanya ada 100+ orang sahaja. Then, aku tengok nama-nama kat fesbuk dan YM pon lekat kat contact aku.
 Paham la aku, dia import automaticly.

Bayangkan, Fesbuk aku ada 900+ friends, YM, ada 100+ friend, dan dalam SIM ada 100+
Bila nak tulis masej (kalau tak pernah masej lagi orang tuh-kalau dah pernah, ada history. So, tak yah susah2 carik), 
aku kena carik satu-satu nama yang berjela-jela tuh.





Nota kaki kudis : nak cerita lebih-lebih pon kang nampak sangat ke-peerakkan aku tuh. Orang lain dah lama pakai, aku baru nak explore. Ah, rasa kerdil!


Labels:

4 ♥ Comment

Terima kasih kerana sudi membaca =)