TheMasheStoryLand™


The Disclaimer




Assalamuaikum. Please be nice here. You're allowed to comment here as long as you're not cursing.
usya belog(s).

Travel This Site



Talk Here


Jerit Kat sini, oi!
Khayalan

Klik gambar untuk ke blog kedua.
The Past Story

The Past is Past. It's a 'memory'.

Credits


Thanxs to All This People
The header : Muhd Zahari
Some helped from :
Unnie Atiqah
Some toturial from :
Nurul Atiqah
Some coding from :
Fatin Hazwani
Using basecode :
Aishah Baharudin

All rights reserved ® Mashe 2010 - 2015
Android Yang Best Gila


May 9, 2012 5:25:00 PM
Assalamualaikum.

Dah lama rasanya aku nak buat entry ni, tapi sering terganggu ngan kerja-kerja yang tak sepatutnya. Contohnya, tidur. =.="

Part I : Apa tuh Android.


Masa aku mula-mula nak beli henpon aku survey dulu. Ekceli aku minat blackberry. Then, aku search sampai
la aku jumpa satu ruangan forum ni yang cakap, android lagi bagus dari iphone.
Masa tuh aku tak tau android tuh menatang apa. Jadi aku search lagi. Search lagi. Dan tanya orang.

Disebabkan bajet student (bajet ciput), aku carik henpon yang murah dan sesuai dengan
taraf aku yang student ni.

Akhirnya aku jumpa henpon yang ada perisian android. Dan murah. Aku just dapat RM300+.
*Harga asal RM500+*

Masa dapat henpon ni, aku dapat android version 2.1

Lepas beli henpon, henpon aku kerap problem. Asyik not responding.
Sebab aku install 'Go Laucher EX'. Konun nak jadikan henpon lebih cantik. Aku install 'Go SMS Laucher'
la, 'Go Dail Launcher' la... kira semua benda aku install lain. Sebab tuh jadi berat.

Then, aku format balik. Search internet. Sampai aku jumpa dia suruh root. Root tuh menatang apa plak?
Ha, aku serach google lagi. Oke, Root ni macam lesen key kat window pc kita.

Aku tak reti plak nak root. Tak tahu macam mana nak root. Mati kutu selama sebulan.

Sampai la jumpa sorang mamat ni. Farzhan banyak ajar aku, dan bagi toturial secara maya cam mana nak root.

#Tips Pertama : Kena ada pertolongan = bakap (back-up)#



Part II : Upgrade Android

Oke, sebenarnya ada 3 step nak upgrade android.

1. Root
2. Xcovery
3. Install rom


1. Room - Aku ambik masa dekat 2 hari root henpon. Almaklumlah bantuan pon alam maya ja.
Nak tanya orang pon, kena ada line internet yang tak terputus-putus.

#Tips Kedua : Internet kena strong#

Jangan tanya macam mana aku root. Memang rasanya aku cuba dekat 100 kali.
Oke, tipu. 20+ kali lebih je aku try. Tapi memang fedap! Fedap! Buat tak boleh-boleh.

Ulang sekali lagi, jangan tanya aku macam mana aku root henpon xperia 8 ni. Aku pon dah lupa,
sebab susah gila! Lagi susah dari subjek design yang sangat peningkan kepala tuh.

#Tips Ketiga : Jangan Give Up#

Lepas root, keja dah senang dah. Perlu di ingatkan, root sekali je. So pasni tak yah buat dah.


2. Xcovery -- benda ni macam kita back up la kot. Erk, aku sebenarnya tak tau nak ulas pasal
xcovery ni.



3. Install Rom - oke, rom ni macam window kat pc tuh. ada banyak version kan? sama la macam rom
jugak. Pon banyak version. Mula sekali aku try froyo 0.30. Boleh download dari belog soleehen


Android Version 2.2.9



Ini kat screen lock dia.





Then, aku rasa boring aku ubah font. Hehehe. Nak tukar font, lain plak toturial dia. Sumber : belog soleheen


Then sekarang, tukar pakai stornmix 2.3.0. Android berubah jadi version 2.3.7.
lebih smooth dan best la... paling suka apps drawer dia. Macam iphone.


Android Version 2.3.7

Ha... Cantik kan apps drawer untuk  rom ni?



Ini pulak twitter aku. Aku suka font ni. Jadi tak payah la tukar font. 

Perlu diingatkan, lepas root dan xcovery, kalo rasa nak tukar rom lain, just ulang step yang ketiga sahaja. Cam mana nak buat, sila la search google. youtube medium terbaik untuk belajar. 

Jadi, best tak rasa? Ada henpon murah tapi perisian yang cool gila! Kbai


NotaKakiKudis: Aku tulis entry dari pukul 3.38 petang sampai 5.15. Ayik behenti sebab makan. hahaha  =.="

Labels:

3 ♥ Comment

Terima kasih kerana sudi membaca =)