TheMasheStoryLand™

The Disclaimer




Assalamuaikum. Please be nice here. You're allowed to comment here as long as you're not cursing.


Travel This Site



❤ My Family ❤

Khayalan

Klik gambar untuk ke blog kedua.
The Past Story


The Past is Past. It's a 'memory'.

Credits


Thanxs to All This People
The header : Muhd Zahari
Some helped from :
Unnie Atiqah
Some toturial from :
Nurul Atiqah
Some coding from :
Fatin Hazwani
Using basecode :
Aishah Baharudin

All rights reserved ® Mashe 2010 - 2018
DIY Phone Casing (Guna Kain Felt)


January 24, 2014 4:59:00 PM

Sejak balik dari Kedah 2 minggu lepas, mood asyik swing-swing ja... nak prepare kawen pun rasa malasnyaaaaa. Then ter-google nampak la casing phone dari kain felt ni. 
Macam best ja... Tanya encik tunang, agak-agak boleh ke buat ni..
Of coz la jawapan dia, tunang dia ni serba boleh semua. Puji melangit-langit. 

=='

Bahan-Bahan :

1. Kain felt
2. Benang/ Jarum
3. Gunting
4. Phone (untuk ambik ukuran)
5. Pembaris dan pen


Step 1 : Potong ikut bentuk phone


Untuk jahitan lebih kemas korang boleh kelipatkan sikit. Hujung-hujung tu gemuk sikit. Baru cun.

Step 2 : Potong part kamera / speaker 


Lepas potong, korang jahit bahagian yang tepi-tepi tu supaya nampak kemas.


Jahitan ni susah aku nak terangkan dalam bentuk penulisan. Korang perlu search kat youtube. (aku pun belajar kat youtube ja. :p)

Step 3 : Buat untuk dua bahagian


Yang dalam gambar ni bahagian depan. Bahagian belakang, korang kena buat jugak.

Step 4 : Gabungkan kedua bahagian tersebut 


Oke, bila dah siap kedua bahagian tu, cantum dan jahit. Nampak tak agak kembung kat jahitan tu. Tu yang aku maksudkan nampak gemuk tu errrr =='

Step 5 (tambahan) : Kocek kad


Benda ni ikut kreativiti. nak letak tak pa. Tak nak pun boleh. Takda sapa nak marah. 
Muahahahaha. 


Maka, jeng jeng jeng... Ini la hasilnya selepas 4 jam bertungkus lumus. Gigih menjahit.
Hahahaha. 

Untuk yang mencari idea nak buat casing phone, selamat mencuba. Semoga entri ini bermanafaat ;)




Labels: ,

0 ♥ Comment

Terima kasih kerana sudi membaca =)