TheMasheStoryLand™


The Disclaimer




Assalamuaikum. Please be nice here. You're allowed to comment here as long as you're not cursing.
usya belog(s).

Travel This Site



Talk Here


Jerit Kat sini, oi!
Khayalan

Klik gambar untuk ke blog kedua.
The Past Story

The Past is Past. It's a 'memory'.

Credits


Thanxs to All This People
The header : Muhd Zahari
Some helped from :
Unnie Atiqah
Some toturial from :
Nurul Atiqah
Some coding from :
Fatin Hazwani
Using basecode :
Aishah Baharudin

All rights reserved ® Mashe 2010 - 2015
DIY Phone Casing (Guna Kain Felt)


January 24, 2014 4:59:00 PM

Sejak balik dari Kedah 2 minggu lepas, mood asyik swing-swing ja... nak prepare kawen pun rasa malasnyaaaaa. Then ter-google nampak la casing phone dari kain felt ni. 
Macam best ja... Tanya encik tunang, agak-agak boleh ke buat ni..
Of coz la jawapan dia, tunang dia ni serba boleh semua. Puji melangit-langit. 

=='

Bahan-Bahan :

1. Kain felt
2. Benang/ Jarum
3. Gunting
4. Phone (untuk ambik ukuran)
5. Pembaris dan pen


Step 1 : Potong ikut bentuk phone


Untuk jahitan lebih kemas korang boleh kelipatkan sikit. Hujung-hujung tu gemuk sikit. Baru cun.

Step 2 : Potong part kamera / speaker 


Lepas potong, korang jahit bahagian yang tepi-tepi tu supaya nampak kemas.


Jahitan ni susah aku nak terangkan dalam bentuk penulisan. Korang perlu search kat youtube. (aku pun belajar kat youtube ja. :p)

Step 3 : Buat untuk dua bahagian


Yang dalam gambar ni bahagian depan. Bahagian belakang, korang kena buat jugak.

Step 4 : Gabungkan kedua bahagian tersebut 


Oke, bila dah siap kedua bahagian tu, cantum dan jahit. Nampak tak agak kembung kat jahitan tu. Tu yang aku maksudkan nampak gemuk tu errrr =='

Step 5 (tambahan) : Kocek kad


Benda ni ikut kreativiti. nak letak tak pa. Tak nak pun boleh. Takda sapa nak marah. 
Muahahahaha. 


Maka, jeng jeng jeng... Ini la hasilnya selepas 4 jam bertungkus lumus. Gigih menjahit.
Hahahaha. 

Untuk yang mencari idea nak buat casing phone, selamat mencuba. Semoga entri ini bermanafaat ;)




Labels: ,

0 ♥ Comment

Terima kasih kerana sudi membaca =)