TheMasheStoryLand™


The Disclaimer




Assalamuaikum. Please be nice here. You're allowed to comment here as long as you're not cursing.
usya belog(s).

Travel This Site



Talk Here


Jerit Kat sini, oi!
Khayalan

Klik gambar untuk ke blog kedua.
The Past Story

The Past is Past. It's a 'memory'.

Credits


Thanxs to All This People
The header : Muhd Zahari
Some helped from :
Unnie Atiqah
Some toturial from :
Nurul Atiqah
Some coding from :
Fatin Hazwani
Using basecode :
Aishah Baharudin

All rights reserved ® Mashe 2010 - 2015
BrideToBe : Edisi Kad Kawen (DIY)


February 20, 2014 3:35:00 PM

Hai! Lagi 32 hari lagi saya nak tawen tawen! *perlu ke nak cita banyak kali? Ekekeke
Excited tahu?

Untuk majlis perkahwinan aku ni, opcoz la banyak benda yang teringin nak buat sendiri, termasuk kad kawen. Aku pernah gugel-gugel, tapi kebanyakkannya guna Photoshop. Den mana la reti. Susah kot benda alah tu...

Then, aku decide untuk guna software yang aku tau. Mula-mula terpikir nak pakai Ms Word. Tapi lama-lama pikir, kan aku kerja pelukis pelan. Malu la kalo tak mengunakan autocad ni. 
Ada jugak gugel 'Kad kahwin guna autocad', even oversea pun aku tak jumpa carian aku ni...

Aku starting dengan design. Design sangat penting. Hampir sebulan jugak aku gugel untk dapat idea kad kawen ni.. Yang senang untuk autocad ekceli. And, tak nak copy paste dari org. Saiz perlu la betul. Ni penting. Untuk kad aku, kertas a4 bahagi 3. Jadi tau la besar mana kan?

*Softcopy aku guna autocad 

Sebenarnya kalo guna untuk buat pelan, senang lagi guna autocad. aku siap buat icon petronas, shell, masjid. Ekekekeke... 

*Cantik tak? Wink Wink

Sebenarnya, bila print la problem. Sebab nak kena adjust dengan skala. Sebab tu aku tekankan, ukuran tu penting. Jadi nak selamat, buat skala 1 : 1.

*Ni dari depan Comel tak? 

Macam cekgu tadika punya kad tak? Eekekeke. Yang depan tu (gambar pengantin) aku download gugel ja.

Kalau perasan, waktu dalam autocad, aku kosongkan bulat tengah tu, then aku save as pdf > convert image > masuk photoscape (tempek gambar). 
Bila convert tu la, tak sama depan dan belakang. Skala jadi lari. So, pandai-pandai la korang ya. Aku beratus kali adjust. Tak cukup pro rupanya. :P

*Ini la rupa selepas print.

Material kad pulak, guna kad keras wangi. Encik tunang (baik hati sangat tau!-mesti kembang kalo dia baca ni. Ehehe), dia beli kat johor. Nama kedai tu Rainbow. Harganya dalam 100pcs : 35 hinggit. So, dah boleh dapat 300pcs kad kan?

So anggaran untuk projek DIY kad kawen :
Kertas wangi ( 300pcs/1bandle ) : 2 bandle : rm 35 x 2 = rm 70
Ink warna (sebotol 10 hinggit) : rm10 x 4 = rm 40
Total : rm 110 / 600pcs = rm 0.18sen okeh!

Ha.. Murah dok? Nak lagi jimat pakai kertas keras biasa. 

Kepada bridetobe yang lain, try la berjimat. DIY kalo boleh. Sekarang ni gugel kan ado... 
Lepas kawen lagi banyak nak pakai duit. 

*200pcs dah masuk dalam sampul. Siap untuk di pos ke kedah.

Senget kad pun lantak la... Janji i puas hati. Orang tengok kad ni sekejap ja. Pastu buang. EKekeke

p/s : sekarang ni projek kerat sampul sebab aku cerewet. konun nak muat-muat ngan kad tu. 500pcs okeh! Tunggu entry pasal sampul plak. adios!


Labels: , ,

0 ♥ Comment

Terima kasih kerana sudi membaca =)