TheMasheStoryLand™


The Disclaimer




Assalamuaikum. Please be nice here. You're allowed to comment here as long as you're not cursing.
usya belog(s).

Travel This Site



Talk Here


Jerit Kat sini, oi!
Khayalan

Klik gambar untuk ke blog kedua.
The Past Story

The Past is Past. It's a 'memory'.

Credits


Thanxs to All This People
The header : Muhd Zahari
Some helped from :
Unnie Atiqah
Some toturial from :
Nurul Atiqah
Some coding from :
Fatin Hazwani
Using basecode :
Aishah Baharudin

All rights reserved ® Mashe 2010 - 2015
Jara sakit T_T


August 1, 2016 12:27:00 PM





Sebenarnya, baru naik kerja baru boleh start mengarang ayat. Betapa strugglenya hari-hari sebelum ni..

 17hbulan July, jara starting muntah-muntah dan cerry berry. Sebelum ni, jara muntah-muntah jugak, tapi masih ok. (muntah sahaja). Tapi kali ni, teruk sikit, sekali dengan cerry berry dan demam.

After 3 day, aku bawak gi doctor. Klinik bekalkan antibiotik dengan ubat angin. Dan dokotor tu cakap, effect after 48 days. Kalau tak oke lepas tu, datang balik. So kitaorg tunggu sampai jumaat, 19 haibulan. Means dah seminggu.
Sepanjang seminggu ni, cerry berry jara sampai tahap ; dengar je prutttt terus angkat basuh cepat-cepat. sebab cerry berry dia akan meleleh-leleh kat kaki...

Tu belom part muntah nya lagi. Tengah malam muntah, cerry berry. Memang kitaorg laki bini tak cukup tido jaga jara... Huhuhu

17 hbulan tu, jara dah start tak nak makan. Semua nanak. So, 19 hbulan, kitaorg pegi balik klinik berkenaan, dan ditime tu doktor bagi surat refer Hospital terus.

Aku masa tu terus mencelah, kalau kitaorg refer Hospital Johor je boleh tak? Sebab badan dah lesu. Ekceli laki aku pun dah tercirit-cirit. Takot dia tak leh tahan lagi dah....

Jumaat petang kitaorg sampai HSI. Masuk emergency. Mula-mula green line. Bila doktor dengar je story, ngan jara dah 2 hari taknak makan, terus jara kena drip. So kitaorg dah tau, kompom admit.

Then, doktor suruh kitaorg buat xray dlu. And result dari tu, usus jara nampak bengkak. Patutla perut jara macam kembung je.

Maka, ke yellow zone pulak lpas tu. Masuk tiub. Tiub tu dari hidung sampai ke usus jara. Doktor pakar cakap, kita takda pakar bedah kanak-kanak kat sini. Jadi diorg refer HSA sana setiap treatment yang diorang buat. Antaranya masuk tiub ni.

Selain tu, tiub dimasukkan kat pundi kencing jara jugak. Dengan drip tangan lagi, Allah. Melalak jugak kitaorg laki bini malam tu... T_T

 



Masa ni kitaorg dah naik ke wad. Terima kasih nurse HSI wad bedah wanita, yang semua baik-baik. Mood jara tak berapa ok, sikit waktu ni... Cuma jara kena puasa. Wuaa sedih... dia asyik nak susu. Nampak orang minum air pun nages, nak! nak!

Alhamdullilah, treatment yang HSI buat ni berjaya. dah tak da lagi cerry berry. Esok tu waktu pakar datang melawat, jara sendiri dah cabut tiub dia. Jara ni errrr memang aktif kan.. Hahaha




Masa ni jara dah boleh makan... Mata dia bengkak semalaman nages... Sian jara...






Masa ni jara dah better sikit. dan dan ditransfer wad ke wad kanak-kanak pulak.


Ni gambar sebelum discharge. Balik je dari hospital, aku dengan laki aku terus sakit badan. Memang penangan jaga anak sakit. Cam ni ghupa dia...

So, kita mesti tertanya-tanya apa sebab jara macam ni. Sampai kesudah kitaorg tak dapat jawapan. Ada doktor ckp salah ubat. 

Yang geramnya, lastly dia check berat jara. Jara mmg agak kecik. Dah tak larat nak check pun. Kat Hospital SUngai Buloh la, HSI la... Penat je jara ni ambik darah. Result, oke je, hormon ok je. 

Sekrang ni memang jara minum susu pediasure. Tapi jara tu sendiri tak berapa sure nak minum susu tu. Dia lagi suka susu bdn mak dia.  Buat la mcm mana pun, taknak susu botol...

T_T










0 ♥ Comment

Terima kasih kerana sudi membaca =)